© 2018 Bloody Amateurs

Sæt dig godt til rette og genoplev det danske landkøkken ... og livet dengang

Det originale danske landkøkken – det er hjemmelavet ribs- og hindbærsyltetøj på nybagte boller. Sådan nogle, der er lavet med smør. Og uden fuldkorn og surdej. Det er at komme hjem til frokost, hvor nogen har lavet pocherede, friterede æg. Det er desserter, hvor opskriften starter med ”Du tager 1 liter fløde”. Syltning med chili og lang peber – for 100 år siden! Hvor mad IKKE blev smidt ud – der brugte man sin opfindsomhed til at lave rester om til nye livretter. Og så natmad!

Hannah Lund er for nylig udkommet med bogen 1900 Til bords, der hylder det originale danske landkøkken. Bogen er baseret på hendes formødres håndskrevne opskriftsbøger, hvor hun har udvalgt og redigeret over 100 opskrifter på god dansk mad. Samtidigt er kogebogen krydret med anekdoter om livet dengang - og biografier om kvinderne bag maden. Det er historien om et hyggeligt Danmark, som dukker op i smagene fra de klassiske retter – et tidsbillede af maden og livet i danske provins- og landkøkkener mellem 1902 og 1970. Og en kogebog fyldt med 1900-tallets bedste danske retter.

 

Dengang Danmark smagte af hygge
Foredraget deler Hannahs begejstring ved og viden om de autentiske danske retter, der er skabt, før vi helt havde lært at hente inspiration fra andre landes køkkener og krydderier.

 

Og lige som i bogen, tegner hun også et billede af de seje formødre og livet for netop kvinderne dengang – i små vignetter om fx kokkepigen på herregården, der
tryllede med brændefyret komfur og knofedt. Om den unge husfrue af det bedre borgerskab – og en af Danmarks første kvindelige læger – som arrangerede fester og
lavede månedsplaner med hverdagsmenuer. Oldemors bedste køkkenpige, der gik i arv til farmor.

 

Alt dét, der er skrevet sirligt ned med pen og blæk af oldemor, hendes søster og farmor – og er utroligt sjovt og meget overraskende at opleve på ny.

Book foredraget hos
HOFF Copenhagen!